Iris - forskellige betegnelser

Farve-koder

Når man skal indkøbe iris støder man ofte på udtryk som Amonea, Bicolor, Plicata, o.s.v, hvilket er udtryk for forskellige farvekombinationer. Iris bliver ikke kun inddelt i forskellige højder og farver men også i farvekombinationer.

Her får du en gannemgang af de mest almindelige farvekombinationer og udtryk:

Amoena

Fall Fiesta - et typisk nyere eksempel af farvekombinationen Amoena

Dette er farvekoden for farvekombinationen, hvor dom-bladene har en hvid farve, mens hængebladene har en blå, violet eller purpur farve. Dette var tidligere farvesammensætning for Amoena gruppen, men i de senere år er kombinationen med hængeblade i farverne gul, rosa, brun og ofte med en hvid kant blevet lige så normalt.

Bicolor

Betty Simon - Bicolor

Bicolor er et udtryk for at dom- og hængebladene har forskellige farver. Vi taler her om farvekombinationer som ikke falder inden for kombinationerne Amoena, Variegata og Plicata. Hængebladene har typisk en mørkere farve.

 

Bitone

Overnight Sensation- Bitone

Dette udtryk står for at dom- og hængerbladene har den samme grund-farve - f.eks. blå -, men at der er forskel på dybden af farven i forhold til dom- og hængebladene. Der er med andre ord forskel på f.eks. farven blå i forhold til dom- og hængebladene. Farvetonen for hængebladene er mørkere. 

Plicata

Loop the Loop er et typisk eksempel på typen Plicata

Plicata er betegnelsen for en iris, hvor grundfarven er henholdsvis hvid eller gullig med et mere eller mindre bredt bånd af mørkere prikker eller årer i farverne blå, purpur, brun eller hindbærrød. Tegningen er ikke så afgrænset med hensyn til dom-bladene.

Variegata

Grenade - Variegata uden gul kant

Variegata dækker over en farvekombination, hvor dom-bladene er fra gul til honningfarvet, mens hængebladene er mørkere typisk fra brun til brun-rød, og hvor hængebladene kan have en gullig kant.

Yderligere vigtige begreber

Green Spot - En af de lave skæg-iris, hvor hængebladene næsten står vandret.

Spot: Når der på hængebladene forekommer en større plet. Noget der ofte forkommer på de lavere skæg-iris.

Spejl:  Når der er tale om en hvid eller lys midte på mørk-farvede hængeblade

Skæg:  Kendetegnet for skæg-iris er skægget, der ligner en lille aflang pude af kortere hår, der sidder helt inde ved fæstningen af hængebladene. Skægget er ofte orange eller gult, men kan også have næsten alle andre farver som f.eks. hvid, blå, brun eller rød. Når man taler om tangerine-farvet skæg, taler man om farven orange-rød.

Dom-bladene:  De tre innerste blomsterblade er hos skæg-iris krusede, og de nærmest  står oprejst og tæt sammensluttet. Ved andre former af iris er dom-bladene typisk smallere og opret stående  (f.eks. Iris Sibirica) eller vandret.

Hængebladene:  Er de tre yderste blomsterblade hos en iris. Hos alle sorter er hængebladene smallere og hænger i mere eller mindre grad. Hos nogle af de nye sorter, kan hængebladene dog nærmest være vandret, hvilket især viser sig hos de lave skæg-iris. Hængebladenes funktion er at danne landingsplads for insekter.

| Svar

Nyeste kommentarer

06.10 | 19:31

Hej Finn Jeg er interesseret i at købe nogle liljer. Hvornår er de til salg?
Mvh. Mikael

17.09 | 20:43

Hei , sender du til Norge

13.09 | 08:55

Jeg har sendt dig en mail ang. denne daglilje.
Har du denne til salg??
I givet fald er jeg interesseret i at købe 3 stk.

19.07 | 22:31

Hejsa har du nogle dagliljer til salg? Mvh Jakob