Dagliljer

Billede fra min store have. Idenne have står der mere end 500 forskellige slags dagliljer.

Min interesse for dagliljer startede, da et ældre ægtepar i vores nærområde, på grund af sygdom var nødsaget til at opgive deres store flotte haver. De havde i mange år samlet på dagliljer. Planterner satte de til salg i en af de lokale aviser til nogle yderst fornuftige priser. Nysgerrighed drev min kone og mine forældre til at opsøge dem for at handle nogle planter. Vi købet ca. 10 planter under dette besøg. Da vi kom hjem og havde fået plantet vores nye dagliljer, blev vi enige om, at det var da ærgerligt, at vi ikke havde fået købt nogle flere. Som sagt så gjort. 3 dage senere opsøge vi dem igen, og her købte vi ydelrigere ca. 20 dagliljer. Og sådan startede det hele.

Dagliljer er en bred betegnelse, der dækker over arter, sorter eller hybrider af slægten Hemerocallis.

Dagliljernes navn stammer fra deres karakteristiske kendetegn: hver blomst har en usædvanlig kort levetid; én dag (i dag findes der dog hybrider, som kan holde flere dage). 

Dagliljer er stauder, hvis fagbetegnelse – Hemerocallis – stammer fra de græske ord hemera, som betyder “dag” og kalos, der betyder “smuk”. Navnet hentyder til dagliljernes tendens til kun at holde sig åbne og smukke i maksimum 24 timer. De fleste dagliljer åbner sig nemlig tidligt om morgenen og visner den følgende aften. Dagen efter åbner en ny blomst sig muligvis på samme blomsterstilk. Nogle arter blomstrer desuden om aftenen.

Blomsterbladene på almindelig, enkelt daglilje udgøres af 3 kronblade og 3 bægerblade, som hver har en midterribbe i samme- eller en kontrastfarve til blomsterbladene. Midten af blomsten har typisk en farve, der adskiller sig fra resten af blomsterbladene. Hver blomst har normalt 6 støvdragere.

Størrelsen på dagliljer varierer meget fra sort til sort, men blomsterne kan være alt fra 3 til 38 cm og plantens højde op til 1,5 m.

På engelsk kaldes dagliljer ofte for “de perfekte stauder” pga. deres:

  • Fortryllende farver
  • Evne til at modstå tørke
  • Evne til at trives i forskellige klimaer og områder
  • Minimale behov for pasning og pleje
  • Evne til at tilpasse sig i landskabet

Dagliljer er meget forskelligartede i deres former og farver, hvilket er resultatet af mange generationers eksperimenterende arbejde med dyrkning af slægten. Der findes desuden et væld af sorter af dagliljen, som beundres og studeres af de mange lokale og internationale foreninger for dagliljer.

Dagliljer vokser vildt i Eurasien og stammer fra Asien (Kina, Korea og Japan). I dag dyrkes dagliljerne dog over hele verden og der findes nu mere end 65.000 registrerede sorter

Dagliljer anvendes ikke meget i afskårne blomsterdekorationer, selvom de egner sig godt som afskårne blomster (fordi nye blomster bliver ved med at åbne sig på samme stilk i flere dage)

Hvor man tidligere udelukkende kunne få dagliljer i gul, lyserød og rød-brun, kan man i dag få dem i mange farver og nuancer. De eneste farver der endnu ikke findes er klar blå og kridhvid (det arbejdes der dog på!)

Dagliljerne har fået deres navn efter, at den enkelte blomst kun blomstrer én dag. Til gengæld har kan en daglilje have i hundrevis af blomster. Der er bare én eller flere nye blomster hver eneste dag. Sådan kan en daglilje blomstre i mere end én måned. Nogle af dagliljerne er "remonterende", hvilket vil sige, at de blomster 2 gange omåret.

I mellemtiden har jeg flere gange importeret planter fra Amerika og købt planter i næsten hele Europa.

Sådan ser nogle af mine bed med dagliljer ud, hvor jeg har forsøgt at sætte flere forskellige sorter sammen.

Da det kan være enormt svært at kende de enkelte dagliljer fra hinanden, har jeg valgt at sætte navneskilte hos hvert enkelt plante. For det tilfældes skyld, at navneskiltte skulle forsvinde eller blive ulæseligt, har jeg samtidig lavet en fuldstændig optegning af de forskellige planters placering.

Dagliljer er meget taknemmelige stauder. De kan næsten overleve alt, og de tåler langt de fleste jordtyper. Samtidig er de meget villige til at blomstre. Hvis du synes, at blomstringen af dine daglljer aftager, vil det højst sansynligt gavne at grave planten op og dele den. På den måde kan du også gøre din famile, naboer eller venner glade med en nye plante til deres have.

Der findes for øjeblikket mere end 70.000 navngivne sorter dagliljer. Priserne varierer meget fra 50 kr. til langt over 1.000 kr. Generelt er det sådan, at jo "nyere" sorterne er, desto dyrere er de. Så hvis man kan vente 8-10 år med at få de nyeste, kan de erhverves til en fornuftig pris. Jeg har også nogle af de nyere planter.

Dagliljer fås i næsten alle farver og farvekombinationer. De findes som laver planter under 50 cm. og som planter over 1 meter. Blomsterne kan variere fra under 5 cm. til mere end 20 cm. Så hvis man får samensat et bed af dagliljer med mange forskellige sorter, vil man få en ny oplevelse hver eneste dag.

Plantning af dagliljer.

American Classic

Dagliljer er hårdføre og adaptive stauder, der kan stå i en have i mange år med meget lidt- eller ingen pasning. De er i stand til at tilpasse sig flere forskellige jordtyper og lysforhold. De etablerer sig hurtigt, gror jævnt og overlever vinteren med få- eller ingen skader.

Dagliljer kan tilpasse sig de fleste jordtyper, men trives bedst i fugtig, veldrænet jord med meget organisk materiale 

Man bør ikke plante dagliljer i nærheden af træer eller buske, da disse sandsynligvis vil konkurrere med liljerne om næring og fugt fra jorden

Dagliljer kan dyrkes i krukker – men husk at plante dem i frostsikrede krukker, hvis de skal stå udendørs

Man kan plante dagliljer udenfor hele året, hvis jorden ikke er frossen.

Jorden skal løsnes og evt. blande noget sand, kompost eller sphagnum i. Især hvis jorden er leret. Dette skal gøres i en god spades dybde og balnd det godt. Grav derefter et hul på 2 spades bredde, jorden løftes op og lægges til side. Tag derefter og lv en kegle i midten af hullet, hvorefter man tager plantens rødder og spreder ud på keglen, og hold på dagliljens krone. Start med at dække hullet til med den jord, som man havde lagt til side. Sørg for at kronen kommer til at ligge ca. 3 cm. under den færdige jordhøjde. Planter du dine dagliljer for dybt, risikerer du at planten ikke trives, hvilket kan ses ved at blomstringen evt. udebliver eller i værste fald, at dagliljen går ud.

Lige efter plantningen er det vigtigt at vande for at jorden kan komme godt ind imellem rødderne. Hold godt øje med dagliljen de første par uger, og sørg at vande dagliljen, hvis den begynder at hænge. De første 2-3 måneder efter plantning er det ikke tilrådeligt at gøde sine planter.

For at sikre en lang og mangfoldig blomstring  vil det være godt at gøde sine dagliljer. Dagliljerne kan fint gøde med alm. blomstergødning.

Pasning af dagliljer

Aces Full

Når dagliljerne skyder frem om foråret, anbefales det at man luger omkring dem – deres skud er lysegrønne og nemme at genkende

Det bedste tidspunkt at omplante eller dele planter på, er tidligt forår eller umiddelbart efter blomstring. Planter der er delt i foråret, blomstrer muligvis ikke den følgende sommer

Eftersom dagliljer gror hurtigt, kan de deles hvert 3. eller 4. år – deling er først en nødvendighed når blomstringen reduceres eller fuldstændig udebliver

Dagliljer rammes ikke af liljebiller

Sol

Selvom nogle sorter skal stå i halvskygge, trives de fleste dagliljer i fuld sol. Generelt siger man, at lyse dagliljer – som f.eks. gule og lyserøde – skal stå i fuld i sol, for at deres farver kan frembringes helt, og at mørke dagliljer – som f.eks. røde og lilla – skal stå i halvskygge, fordi deres mørke farver absorberer solens varme.

Man bør dog huske på, at dagliljen generelt er hårdfør og kan tilpasse sig fleste forhold.

 

Dagliljer i madlavningen

Blomsterne af nogle daglilje-arter er spiselige og anvendes i det kinesiske køkken. De sælges friske såvel som tørrede, hvor de bl.a. går under betegnelserne “gum jum” eller “golden needles” (gyldne nåle). 

Dagliljerne anvendes i retter som sur/sød-suppe, daglilje-suppe, moo shu pork eller den vegetariske ret Buddha’s delight. Herudover serveres de også dybtstegte og dampede som tilbehør.  Man kan desuden også bruge dem friske i salat.

Ydermere anvendes dagliljer i medicinske sammenhænge i nogle asiatiske lande – vær dog opmærksom på at dagliljer er giftige for katte samt at enkelte andre liljearter er giftige for mennesker og/eller husdyr.Vita Sarossy 26.04.2020 15:09

Hej, jeg har sendt en bestilling men har ikke hørt fra dig. Skyldes det at du ikke har planterne eller er min bestilling røget i spam??

Hilsen Vita

Carl 12.10.2019 13:00

Hej jeg syndes ikke det er nemt at se hvad du har til salg af daglijer og liljer

| Svar

Nyeste kommentarer

06.10 | 19:31

Hej Finn Jeg er interesseret i at købe nogle liljer. Hvornår er de til salg?
Mvh. Mikael

17.09 | 20:43

Hei , sender du til Norge

13.09 | 08:55

Jeg har sendt dig en mail ang. denne daglilje.
Har du denne til salg??
I givet fald er jeg interesseret i at købe 3 stk.

19.07 | 22:31

Hejsa har du nogle dagliljer til salg? Mvh Jakob