Liljer

Blood Tiger

Liljer har opnået en unik stilling i mange kulturer, kun matchet af rosen. Uanset om den er plantet som vildtvoksende i naturhaven, i staudebedet eller i en potte i gårdhaven, gøren liljen altid indtryk.

Nogle liljer har oprette, flotte blomster - af og til med kraftig duft - mens andre får nikkende blomster med en egen underfundig appeal.

Liljer er flerårige løgvækster. Liljeløget består af kompakte løgskæl, der er modificerede blade, som indeholder stivelse. Nogle er små som marmorkugler, andre er store som en håndbold. Løgskællene udgår fra en basalplade, hvis udformning kan være forskellig.

Liljer har ofte oprette stængler, men de bøjer sig efter lyset, så plant dem, hvor de får lys fra alle sider.

Bladenes form kan variere fra små græslignende til langovale. Enkelte liljer har bladene arrangeret i rosetter op langs stænglen.

Blomsten er dannet af 6 kronblade. Den kan have skål-, trompet-, tragt- eller turbanform. Nogle skålformede blomster har kronbladene let tilbagebøjede, så de ligner stjerne. Blomsterne kan være ensfarvede både ind- og udvendig, men ofte findes en anden farve i såvel svælget af blomsten som udvendig, og internsisteten af pletter kan også variere. Nogle liljer har en anden farve midt på hvert kronblad, så de ropstår en stribe. Hos de orientalske liljer er den oftest gul og kaldes derfor guldbånd. Både striberne og pletterne skal sansynligvis være med til at tiltrække insekter

Hos mange liljer er de rudvækster centralt på kronbladene. De kaldes papiller og kan have en anden farve. De virker formentlig som parfumespredere, idet de øger fordampningsarealet for blomstens duft.

Blomsternes farve varierer fra hvid, pink, rød og gul til orange. Der findes ikke noget gen for for blå farve hos liljeslægten. Pletterne kan variere fra en mørkere toning af hovedfarven på blomsten til brune, grønne, røde eller puråursorte.

Mange liljer har en berusende duft, og enkelte bliver brugt i parfume. Asiatiske liljer har en meget svag duft, som bedst opfattes om aftenen. Visse liljer dufter direkte ubehageligt.

Antallet af blomster kan variere fra 1-50 eller mere pr. stængel. Blomsterstænglerne kan have forgreninger, så antallet af blomster øges med såkaldte sekundære og tertiære blomster, hvilket forlænger blomstringstiden. Dette ses især hos de asiatiske liljer, hvor der kan opnås en hel pyramide af åbne blomster

Der findes godt 100 liljearter og mere end 8.000 navngivne hybrider, vil der være mulighed for enhver haveejer uanset forhold, at kunne finde nogle passende liljer.

Liljer kan dyrkes under forskellige betingelser. De finder sig lige godt hjemme om vi taler om en lille byhave eller en stor park. Liljer kan dyrkes blandt buske, i staudebedet eller i den "vilde" naturhave.

Liljer trives godt med andre planter. Grunden hertil er, at liljer helst vil have deres rødder i skygge og blomsten i fuld sol.

Liljesæsonen strækker sig fra det tidlige forår til begyndelsen af efteråret

Køb af liljer

Boris

Liljer bør købes enten om foråret eller efteråret, vhor væksten stadig ikke er startet. Det er bedst at indkøbe liljerne i det tidlige efterår, så hurtigt efter opgravningen af løgene som muligt. Løg, der sælges om foråret, har typisk været opbevaret på køl hele vinteren og har derved mistet deres rødder. De kan derfor blomstre en enkelt gang, men vil ofte ikke etablere sig

Populære arter og hybrider sælges ofte i poser pakket med savsmuld eller sphagnum, der forhindrer løgene i at rådne. Du skal sikre dig, at løgene har basalrødder og er uden mug på løgskællene. Undgå at købe indtørrede løg og vær på vagt, hvis løgene opbevares i salgslokaler med stuetemperatur. Desværre svarer billederne heller ikke altid til det, der kommer op. Hvis du har mulighed for det, bør du købe dine løg hos en anerkendt forhandler eller gennem Dansk Iris & Liljeklub. Det kan være med til at sikre dig en god oplevelse.        Af og til kan liljer også købes i potter. Dette er en særdeles god måde at købe liljer på. Efter at liljerne er afblomstrede, placeres potten i jorden udenfor. 

Dyrkning af liljer

American Beauty

Alle liljer kræver godt dræn i jorden samt skygge på det sted, hvor løget udgår, så rødderne ikke får det for varmt. De fleste liljer kan bedst lide fuld sol, men nogle kræver dog delvis skygge, som af og til kan beskytte dem mod bagende sol. Meget få liljer trives i fuld skygge ( kun L. martagon vil kunne overleve det), men en del vil trives fint med en skiften mellem sol og skygge.

Den bedste metode til at sikre, at liljernes rødder står tilstrækkeligt køligt, er at dryke liljer mellem småbuske og stauder, de rkan holde jorden kølig og samtidig skabe lidt læ.

Mange liljer foretrækker let sur til neutral jord. Nogle liljer er dog tolerante over for kalk i jorden, og enkelte trives bedst i alkalisk jord. Mange moderne hybrider er dog fremavlet med henblik på at trives i en lang række jordtyper. Hvis du ikke er klar over, om din jord er sur eller alkalisk, kan du foretage en jordprøve. Da jordens beskaffenhed ofte kan variere meget fra sted til sted i haven, bør du tage flere prøver forskellige steder i haven. DU kan selvfølgelig justere jorden, så den passer til de ønskede liljer, men ofte er det mere hensigtsmæssigt at vælge liljer, der trives med den eksisterende jord.

Plantning

Miss Feya

Liljeløg bør plantes så hurtigt som muligt efter indkøb. Såfremt du er forhindret i det, bør du opbevare løgene køligt og i mørke.

Hvis løgene plantes i det tdlige efterår, vil basalrødderne nå at etablere sig i den endnu varme jord og derved være i stand til straks at sende skud op det efterfølgende forår.

Da liljeløg til forskel fra de fleste andre løgtyper ikke har nogen ydre beskyttend ehinde, bør de behandles som "æg" ! Slagskader på løgskællene vil øge risikoen for svampeangreb.

Løgenes plantedybde varierer afhængig af, om liljen producerer basalrødder eller stængelrødder fra den jorddækkede del af stængelen. For liljer med basalrødder gælder såeldes en dybde på 10-15 cm. og for løg der producerer stængelrødder 8-10 cm. En generel tommelfingerregel lyder, at løget skal plantes i en dybde på 2 gange løgets diameter. Den eneste udntagelse er L. candidum , som bør anbringes med løgspidsen i jordoverfladen.

Husk at grave hullet noget større og sørg for at arbejde jorden godt igennem. Hvis den er for fast, bør du blande lidt sand eller grus i, for at sikre at der er den fornødne dræn i jorden. Supler evt. jorden med lidt kompost og en håndfuld benmel. Sæt løgene ned i plantehullet og spred rødderne ud. Sæt gerne flere løg sammen og gerne et ulige antal, idet det vil give det kønneste resultat. Fyld herefter plantehullet med jord og bland gerne samtidig lidt mere organisk materiale og gødning ned i den.

Meget højtvoksende liljer kræver opbinding eller anden form for støtte. Anbring derfor i forbindelse med lægningen af løgene en lille markeirngspind, der senere kan erstattes af en kraftig bambuspnd eller andet, som kan bruges til opbinding.

Hvis du ikke ønsker at høste frø efter blomstringen, bør du fjerne de nedvisnede blomsterhoveder, så løget ikke bruger energi på frøsætning. Dette vil samtidig mindske risikoen for infektioner og svampeangreb. 

Carl Kjeldsen 06.06.2021 11:27

Ok

Carl Kjeldsen 02.06.2021 14:42

Hej jeg kom lige til at tænke på om min mail. Er rigtig så her er den rigtige. MVH Carl

Finn Peter Hansen 06.06.2021 08:01

Send mig venligst din mail-adresse på fiha04@gmail.com

Åse & Carl Kjeldsen 02.06.2021 10:54

Forset dagliljer .blue spring .dream vandt. Mvh Carl

Finn Peter Hansen 06.06.2021 08:02

Jeg er i gang med at finde ud af hvad fortsat er muligt

Åse & Carl Kjeldsen 02.06.2021 10:51

Dagliljer coit tower .spicial ovation.silver serenade.baja California .romea prince.the great goolsby .dark night dynamite .grimson cowboy. Spacecoost facy danc

Carl Kjeldsen 29.05.2021 11:57

Hej kan du sende daglilje i i nu. For dem jeg fik i efteråret. Ha frosten taget nogle MVH Carl

Finn Peter Hansen 01.06.2021 05:32

Jeg har fortsat en del dagliljer til salg i år, så du kan sende mig en liste over de ønskede dagliljer.

Finn Peter Hansen 11.10.2020 06:39

Hej Carl ! Har jeg desværre ikke !
Hilsen
Finn

Carl Kjeldsen 10.10.2020 11:55

Hej angående løj liljer har du en der hedder Roseliy Sita MVH Carl

tinne 18.09.2020 08:44

nyttige oplysninger

| Svar

Nyeste kommentarer

06.10 | 19:31

Hej Finn Jeg er interesseret i at købe nogle liljer. Hvornår er de til salg?
Mvh. Mikael

17.09 | 20:43

Hei , sender du til Norge

13.09 | 08:55

Jeg har sendt dig en mail ang. denne daglilje.
Har du denne til salg??
I givet fald er jeg interesseret i at købe 3 stk.

19.07 | 22:31

Hejsa har du nogle dagliljer til salg? Mvh Jakob