Gæs - hvilke i DK

Andesgæs
Blisgås
Blå snegæs
Blåvinget gås
Bramgæs
Canadagæs
Dværg Canadagås
Dværggås
Gråbuget Knortegås - Pacifik
Gråhovedet gås
Hawaigæs
Hønsegås
Indisk gåd
Kejsergæs
Knopgås ( Glansgås )
Lysbuget Knortegås
Magellangæs
Nilgæs

Nilgås

Latin: Alopochen aegyptiacus
Engelsk: Egyptian Goose

Vidste du…?

At nilgåsen betragtes som en invasiv art, fordi den ikke er hjemhørende i Danmark, og opfører sig agressivt overfor andre ynglende arter. Dens naturlige levested er syd for Sahara i Afrika.

Beskyttelse og regulering

Nilgåsen anses for at være en invasiv art og kan reguleres som skadevoldende vildt hele året. Bekæmpelse er begrundet i forsigtighedsprincippet, og en vurdering af, at bekæmpelse af få fugle nu er mere lønsom end efterfølgende bekæmpelse hvis/når bestanden vokser sig stor.

Nilgås letter fra vandet. Foto: Axel Mortensen

Hvorfor uønsket

Nilgåsen er meget aggressiv i forbindelse med yngleperioden. Den er ikke særlig tolerant over for andre ynglefugle i det område, hvor de slår sig ned (ligesom svaner og blishøns). Den kan endvidere krydse med den fredede gravand ( Tadorna tadorna ).

Status for bekæmpelse

Nilgås bekæmpes/holdes nede ved regulering. Arten kan være vanskelig at udrydde, hvis den først har etableret en egentlig bestand. Jægere og myndigheder bør derfor fastholde fokus på arten.

Udbredelse

Nilgåsens naturlige udbredelse er i Nordafrika, syd for Sahara. I 1700-tallet ynglede nilgåsen langs Donau-flodens bredder, men blev udryddet på grund af jagt. Senere blev nilgåsen indført som park-fugl i England og Holland. I Holland slap nogle individer fri og herfra har bestanden af nilgæs spredt sig til Frankrig, Belgien og Tyskland. I år 2000 ynglede det første par nilgæs i Danmark - i Sønderjylland. Efterhånden er den set mange forskellige steder i landet ved søer, enge og lignende fugtige steder.

 

Udseende

Nilgåsen er ca. 70 cm lang og har et vingefang på ca. 120 cm. Den vejer mellem 1,5-2 kg. Nilgåsen er let at kende med sin brogede fjerdragt og dens tydelige mørkebrune øjemaske. Nilgåsen har en mørk plet på bugen og på hver vingeoverside findes et stort, hvidt felt. Benene er lange og blegrøde.

Nilgæs. Foto: Rune Sø Neergaard

Forvekslingsmuligheder

Umiddelbart ingen.

Føde

Nilgås lever af frø, korn, græs, skud af afgrøder (majs, hvede, havre, lucerne), og andre terrestriske planter samt alger og vandplanter. Ligeledes spiser den orme og insekter.

Levevis

Nilgås lever ved søer, på enge og lignende fugtige steder.

Orinocogæs
Rødhalset gås
Rødhovedet gås
Skadegås
Snegås
Svanegæs

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

14.05 | 10:54

Hvor gammel kan en svane blive???

...
24.04 | 09:28

Hej ! Jeg har tilladt mig at holde ferie men er i fuld gang med at finde ud af, hvad der endnu er muligt. Håber at kunne give jer en status i starten af næste

...
23.04 | 19:46

Hej
Vi sendte dig en mail for snart 3 uger siden, men har endnu ikke hørt fra dig.

Peter og Snuffa

...
17.04 | 17:46

Ja - tilbuddene gælder stadig på de fleste dagliljer. Dog kand er være nogle som er udsolgt for i år

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE